top of page

Ett nätverk med fokus på den goda maten i Hagfors

Lokala producenter i Hagfors kommun tillsammans med kommunen såg ett behov av att göra lokala produkter mer tillgängliga för invånare och besökare. I november 2018 startades REKO-ring Hagfors - ett nätverk där lokala producenter och konsumenter kan mötas och sälja och köpa lokala råvaror. 

 

Vid första tillfället såldes varor för över 11 000 kronor, och intresset för REKO-ring Hagfors fortsätter växa. Men vad är egentligen en REKO-ring? REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla bra lokala råvaror och produkter, helt utan mellanhänder. Under hösten 2018 har producenter i Hagfors kommun tillsammans startat en reko-ring för att konsumenter enklare ska kunna handla schyssta råvaror som ger ett mer gôtt liv, helt enkelt.

 

Fördelarna med konceptet är många; att bara ta med sig det som är förbeställt, minskar risken för att producenterna istället får kasta bort överblivna råvaror, det här hjälper också företagen att utöka sina kundgrupper och förhoppningsvis växa. 

Jens Nordstrand är med som producent och tycker att det här är ett utmärkt koncept:

"Som producent ger det bättre ekonomi när man skippar mellanhänderna och för konsumenterna är det bra att kunna handla av flera producenter vid ett och samma tillfälle. De som handlar kan också ställa frågor om produkterna och ge feedback direkt till oss producenter, vilket också både ökar kunskap hos konsumenter och möjligheten för oss att förbättra vår verksamhet."

 

Du kan gå med i Reko-ring Hagfors Facebookgrupp där producenter inför varje utlämningstillfälle lägger upp information om vad de har för produkter. Där gör du också din beställning. Om du inte har Facebook kan du hitta mer information på visithagfors.se och då gör du din beställning genom att ringa eller mejla producenterna.

 

Madelene Andersson, turismansvarig hos Hagfors kommun, har tillsammans med lokala producenter samordnat reko-ring Hagfors och berättar om varför det här är så viktigt för hela vår kommun:

"Vi har lyxen att ha nära till bra lokal mat. Att vi gynnar våra lokala producenter är jätteviktigt för hela vår kommun och våra besökare, dels för att säkerställa att vi får fortsätta ha nära till lokal mat och dels är det ett viktigt steg i vårt gemensamma arbete om att minska vår klimatpåverkan. Ju mer vi handlar lokalt, desto mer bidrar vi tillsammans till en mer hållbar konsumtion."

bottom of page