top of page

Olle, Tarik och Abdul Hakim tar hand om jorden tillsammans  

 
På Torfolk Gård såg Olle Göransson ett problem: där fanns jord som ingen brukade och redskap som ingen använde. Samtidigt ville Tarik Hamish och Abdul Hakim Hamsho odla grönsaker i sitt nya hemland. Genom projektet Grönt näringsliv hittade de ett sätt att hjälpa varandra.

Våren 2017 inledde Tarik och Abdul Hakim sin praktikperiod på Torfolk Gård. Som deltagare i Grönt näringsliv fick de tillsammans låna ett halvt hektar odlingsbar mark. Med inspiration av bland annat detta har Olle Göransson startat den ekonomiska föreningen Grön Gryning. Genom den kan deltagarna i kommunens projekt arrendera mark efter avslutad praktik – något som Tarik har valt att göra.

 

”Det här är ett riktigt bra samarbete med bara vinnare”, säger Olle Göransson. ”Vi har haft olika typer av praktikanter från ett 20-tal länder genom åren. Det ger alltid ett enormt stort utbyte där båda parter kan lära sig om bland annat nya grödor och odlingsmetoder, men också få nya idéer och tankesätt kring odling.”

 

Tarik och Abdul Hakim bodde grannar i Homs i Syrien. Efter att ha tvingats fly från kriget och hamnat i Sverige blev de grannar även i Hagfors.

 

På Torfolk Gård har de hittills sått olika sorters sallad, persilja och zucchini. De har även testat om Hagfors marker fungerar för auberginer, som vanligtvis är svåra att odla i Sverige, och lärt sig att så grödor som dill och rotpersilja. Tanken är att produkterna ska säljas i gårdsbutiken och i hela Hagfors.

 

”Det är jättekul att få möjligheten att vara på Torfolk”, säger Tarik. ”Det tackar vi verkligen Olle, Hagfors och alla andra inblandade för. Det är roligt att Abdul och jag har fått möjlighet att återförenas och odla tillsammans här. Vi får mycket ny kunskap från Olle och kombinerat med våra erfarenheter blir det spännande. Olle får lära sig lite nytt också.”
 

bottom of page