top of page

Hagforsstrategins nyhetsflöde

Här kan du läsa mer om vad som händer i processen. Här lyfts saker som händer inom strategin men också goda exempel som arbetar aktivt med projekt som knyter an till strategin.

Eva och hennes grannar bor på Sveriges bästa gata 2017   

 
Finns det någon bättre plats att bo på än i Hagfors kommun? Inte enligt tävlingen Sveriges bästa gata, som arrangeras av Svenska Postkodlotteriet. I konkurrens mot gator i hela landet utsågs Bergsäng till vinnare 2017.

”Jag har länge sagt att det skulle vara kul att sätta Bergsäng på kartan”, säger Eva Wigh. ”Jag vill att folk ska veta att här trivs vi och mår bra. Det var det som sporrade mig, att nu jädrar hade vi chansen att göra det.”

 

Eva har en stor del i att segern gick till Hagfors kommun. Hon började med att ta reda på om Bergsäng, som snarast är en kilometerlång by, fick vara med och tävla. Efter att ha fått godkänt och skickat in anmälan började hon värva röster.

 

”Jag tänkte att vi åtminstone skulle bli bäst i Hagfors kommun”, säger hon. ”Och det blev vi. Sedan skulle vi försöka bli bäst i Värmland. Det blev vi också. Efter det valdes vi ut som en av tio gator i hela Sverige. Att vi sedan vann var ganska oväntat, men väldigt roligt.”

 

Den vackra naturen, med skogen och Klarälven som fond, är en förklaring till att Bergsäng vann. Enligt Eva är gemenskapen lika avgörande:

 

”Jag tror att det är sammanhållningen som gör det lätt och trivsamt att bo här”, säger hon. ”Bergsäng är en väldigt trevlig liten ort, vi är ungefär 200 personer som bor här. Vi har ingen affär eller något sådant, men alla trivs och hjälper varandra. Det anordnas aktiviteter, allt från räkfrossa till stickkafé och skogsvandringar. Folk gör saker tillsammans och det är ju det som gör det hela extra trivsamt.”

 

För sju år sedan köpte Bergsängsbygdens byalag det före detta skolhuset. Sedan dess har det blivit en naturlig mötesplats i Bergsäng. I halva fastigheten drivs en kooperativ förskola, som enligt Eva är den mest natursköna i kommunen. Den andra halvan används för evenemang och kan hyras ut.

 

”Folk har insett att om vi ska kunna ha den här samlingspunkten måste vi hjälpas åt med den”, säger Eva. ”Det är mycket som ska fixas, lagas och målas. Och det är faktiskt trevligt, även om man måste kratta eller måla. Det kan till och med vara kul att putsa fönster.” 

bottom of page